Het levensverhaal van 'Lieve tante Lise'

 

VIII-j Weilers, Elisa Anna [Lise] is geboren op zaterdag 3 april 1886 in Amsterdam, dochter van Weilers, Franciscus Nicolaas en Donker, Wilhelmina Gerardina. Zij is overleden op donderdag 27 augustus 1964 in Amsterdam, 78 jaar oud.
Beroep: kinderjuffrouw, naaister, costumière, coupeuse

Trouwde, 43 jaar oud, op woensdag 3 april 1929 in Den Haag met Hamer, Hendrik Jan [Henk], 30 jaar oud. Hij is geboren op vrijdag 17 juni 1898 in Den Haag, zoon van Hamer, Gradus Hendrikus en van Graauwenhaan, Johanna Maria. Hij is overleden op donderdag 9 februari 1984 in Lelystad, 85 jaar oud.
Beroep: reiziger, colporteur, vertegenwoordiger

Lise wordt geboren ‘des voormiddags ten halftwaalf ure in het huis staande aan de Govert Flinkstraat 136'.. Aangifte op 6 april door haar vader en getuigen Frederik Teesseling, muziekant en Marinus Cornelis Donker, bediende.

Lise was als klein kind bijna gestikt door de rook van een brand, toen het gezin boven een café in de Czaar Peterstraat woonde. Haar arts verklaarde dat zij altijd ietwat vreemd zou blijven en dat was ze ook... Logerend bij broer Louis zette zij bijvoorbeeld, onmiddellijk alle klokken stil, maar de familie was daar inmiddels aan gewend.

Lise werkt tussen 3 april 1910 en 7 april 1912 in Berlijn, als kinderjuffrouw. Daarna werkt ze ruim een jaar in Den Haag als linnenjuffrouw bij Café Riche aan het Buitenhof 4. In 1914 komt ze voor korte tijd terug naar Amsterdam, en gaat er werken als naaister. Vervolgens woont ze samen met haar moeder en zus Dien in de Haagse Pletterijstraat 146 en werkt er als costumière.

Zij had ook een prachtige mezzoaltstem, studeerde ook nog zang samen met de later beroemde alt Maartje Offers, maar had net niet voldoende doorzettingsvermogen om te studeren, naast haar noodzakelijke werk.

Op 19 juli 1920 verhuist ze opnieuw naar Amsterdam en woont er in bij haar broer Lou, die dan net café 't Oude Kalfje aan de Amsteldijk gekocht heeft. Na amper twee maanden is ze weer terug in Den Haag en woont er in bij haar zus Mien. Haar creativiteit kon ze helemaal uitleven in haar vak als coupeuse. Zo maakte ze toen onder andere voor haar zus Dien de allermooiste concertjurken van donkerblauw fluweel en zijde.

In later jaren ontwierp ze ook de trouwjurken van haar nichtjes Mina en Mini en de aanstaande echtgenoten van haar neven Louis en Bob en maakte de prachtigste poppenkleertjes voor de diverse achternichtjes.

In deze Haagse jaren leert ze haar aanstaande kennen, hij was een zoon van de eerste antiquair van Den Haag. Vanaf hun huwelijksdag wonen Lise en Henk in de van Egmondestraat 44 te Voorburg, Henk is dan reiziger van beroep. Lise was dol op kinderen, maar kreeg ze tot groot verdriet nooit zelf. Tussen 1932 en 1941 woont haar moeder vele jaren bij hen in, zo kon ze toch zorgen en verwennen.

Op 9 augustus 1948 komen Lise en Henk samen naar Amsterdam en betrekken een woning aan de Westlandgracht 159, waar ze wonen tot haar dood. Hij werkt er als colporteur en vertegenwoordiger.

Lise was erg gesteld op al haar neefjes en nichtjes en zij op haar. Samen brengen ze menige zomerse dag door in Zandvoort. Ze zou nooit een verjaardag vergeten, zelfs de neefjes en ‘t nichtje in Australië stuurde ze precies op tijd verjaardagskaartjes.

De laatste maanden van haar leven ligt zij in het ziekenhuis, zo weten we uit brieven van broer Lou aan zus Corrie in Australië, waarin hij haar waarschuwt voor het naderend einde. Er wordt speciaal melding gemaakt van het feit dat Henk zo lief en goed voor haar was en niet alleen voor haar, hij was een zeer geliefde oom voor de vele neefjes en nichtjes.

Lise wordt begraven in hetzelfde familiegraf als haar moeder, op begraafplaats Zorgvlied te Amsterdam.