Door en Daaf, emigranten in Australia 

 

VIII-g Haagen, Dorothea Gerarda [Door] is geboren op woensdag 4 december 1912 in Amsterdam, dochter van Haagen, Jan Willem en van Vught, Magdalena Geertruida [Lena]. Zij is overleden op donderdag 30 november 2006 in Warragul, 93 jaar oud. Zij is begraven op maandag 4 december 2006 te Warragul, Australië.

Trouwde, 21 jaar oud, op woensdag 15 augustus 1934 in Amsterdam met de Vink, David [Daaf], 22 jaar oud. Hij is geboren op vrijdag 31 mei 1912 in Amsterdam, zoon van de Vink, David en Kooreman, Sophia Emma Geertruida Cathrina Clasina Jacoba Johanna. Hij is overleden op zondag 18 december 1994 in Warragul, Australië, 82 jaar oud.
Beroep: dekknecht, assistent drukker, vrachtwagenchauffeur, mecanicien, plv. directeur afdeling Onderhoud en Controle, wagenpark op de legerplaats Soesterberg

 

Kinderen van Haagen, Dorothea Gerarda [Door] en de Vink, David [Daaf]:

1 de Vink, Elsje [Els], geboren op woensdag 20 februari 1935 in Amsterdam. Volgt IX-e
2 de Vink, Jan Willem [Wim / Bill]
, geboren op dinsdag 26 september 1939 in Amsterdam. Volgt IX-f
3 de Vink, Rudolf [Rudy]
, geboren op zondag 17 juni 1945 in Amersfoort. VolgtIX-g

Door en Daaf emigreren in 1953 naar Australia en krijgen daar negen kleinkinderen. Meer over hun voorouders 'de Vink' uit Leiden...  

Doortje wordt geboren in het huis staande in de Kerkstraat 52. Als ze 8 jaar is verhuist het gezin naar de Ruysdaelstraat 116, waar ze achter de kruidenierszaak wonen. In hetzelfde jaar wordt moeder voor 't eerst opgenomen in het ziekenhuis. 't Kleine meisje maakt haar moeder daarna eigenlijk alleen maar, bewust mee tijdens het ziekbed. Wat begrijpelijk, veel invloed op haar kindertijd en pubertijd heeft gehad.
Na het overlijden van moeder, Door is dan bijna 18, werd zij geacht het huishouden te bestieren en mee te helpen in de kruidenierszaak van vader, veel te zwaar voor een jong meisje.

David wordt geboren in de Amsterdamse Jacob van Campenstraat 81 huis, als 6e kind op rij van het ‘de Vink'en tiental'. De eerste vijf worden in Leiden geboren. Zijn vader is dan magazijnknecht. Op z'n 14e gaat hij aan het werk als dekknecht bij de Coöperatieve scheepvaartmaatschappij. Vanaf augustus 1927 werkt hij drie jaar ook als dekknecht bij de scheepvaartmaatschappij Bergmann. Vanaf 1 augustus 1930 kan hij voor één jaar als assistent drukker bij het dagblad ‘de Telegraaf' aan de slag. Vervolgens is hij twee jaar werkeloos en moet dagelijks tweemaal stempelen, net zoals duizenden anderen in die crisisjaren. Op 11 september 1933, krijgt hij werk als motorrijder / monteur bij de afdeling ordonnansen van de Rijksoverheid.

Door en Daaf trouwen op woensdag 15 augustus 1934 in Amsterdam. Greetje, een oudere zus van David is dan al getrouwd met Doortje's broer Leo. Een jaar later trouwt ook haar oudste broer Wim met Tonnie, ook een dochter uit hetzelfde gezin de Vink. Zo ontstaat er een vreemd verstrengelde familie met dubbele familiebanden voor de neefjes en nichtjes, vooral nadat de huwelijken van Doortje's beide broers stuk lopen...

Drie dagen na hun trouwen wonen Door en Daaf in de Vaartstraat 6 te Zaandam [foto]. Daaf is zeer actief met het Esperanto. Hoewel ze in Zaandam wonen, wordt hun eerste kind, een dochter, genaamd Elsje in Amsterdam geboren. Op 1 november 1935 trekken ze in bij zijn ouders in de Amsterdamse Staelpertstraat 93 / 1 hoog. Bijna een jaar later, op 31 augustus '36 verhuizen ze mee naar de Jacob van Campenstraat 110 / 1 hoog, wonen tussendoor nog een paar maanden zelfstandig in Zaandam en dan vanaf 30 maart 1937 woont het gezin in de Amsterdamse Borgerstraat 158 / 3 hoog. Na anderhalf jaar verhuizen ze op 9 augustus '38 naar de Orteliusstraat 40 / 2 hoog, alwaar zoon Wim het levenslicht ziet.

In het 2e oorlogsjaar vertrekken ze op 15 juli naar Amersfoort. Daaf heeft hier als burger werk gekregen bij het departement van oorlog, als vrachtwagenchauffeur annex mecanicien. Mede dankzij Door's harde werken, haar vindingrijkheid en de handelsgeest van broer Leo komt het gezin de oorlogsjaren goed door. Zo koopt Door van haar broer een partij serviesgoed en gedragen kleding. Zij gebruikt de spullen om te ruilen en haar vader vermaakt vooral jongensbroeken van oude herenpantalons.

In 1942 heeft Door al vaste adressen waar ze tweemaal per week melk kan kopen, dus toen het later veel slechter werd was zij bekend. Door heeft ook veel contact met een boerin, zelf weliswaar arm en moeder van een groot gezin maar ze had op de boerderij wel voedsel. Als Kee dan wat kleding nodig had zei ze ,,Doortje, Jantje heeft een broek nodig" en dan ging haar vader weer aan het werk en kon er geruild worden.

Daaf wordt in het laatste oorlogsjaar nog opgepakt voor de ‘Arbeitseinsatz' en naar Duitsland afgevoerd. Hij keert gelukkig ongeveer drie weken na de bevrijding en het het einde van de WO II, terug bij zijn gezin. Een week of twee daarna wordt in de Amersfoortse Leliestraat 73 hun jongste zoon Rudy geboren en krijgt Door het vreselijke bericht dat haar oudste broer Wim, lid van het verzet en opgepakt in ‘44, in kamp Langenstein [subkamp van Buchenwald] om het leven is gekomen.

De eerste jaren na de WO II, alles is dan nog op de bon, staat Door regelmatig op de markt met zelfgemaakte schortjes van batiklappen.
Op 1 mei 1948 wordt David plaatsvervangend directeur, Afdeling Onderhoud en Controle van het wagenpark op de legerplaats Soesterberg. Welke functie hij uitoefent tot aan hun emigratie in 1953.

Rond 3 oktober 1953 verlaat het gezin van Daaf en Door aan boord van de Johan van Oldenbarneveld, Amsterdam. Een mooi schip, met grote salons gedecoreerd met prachtige panelen van Indonesisch houtsnijwerk. Zij arriveren in Melbourne op de eerste dinsdag van november, Melbourne Cupday. Vanwege het feit dat dit een ‘public holiday' is, kon er niet ontscheept worden.
De volgende dag gaan ze vanaf de boot met de trein naar het emigranten opvangkamp, Bonegilla. Deze plaats ligt dicht bij Albury, op de grens van Victoria en New South Wales zo'n 570 km van Melbourne. Voor Hollandse begrippen enorm ver en de reis leek afschuwelijk lang.
Door en de 3 kinderen verblijven daar 4 weken terwijl David op zoek gaat naar werk en een woning. Officieel had hij eerst permissie moeten vragen voor hij weg ging. Een paar Nederlandse Sociaal Werksters vonden het echter leuk en goed dat hij zelf het initiatief nam en er op uit ging. Vanuit Nederland was er huisvesting geregeld in Cohuna, maar aan boord kregen zij het bericht dat dit niet door ging. Achteraf was dat maar goed, want toen Daaf daar ging kijken, bleek de Technische school, voor de jongens, bijna 2 uur met de bus en dat vond hij maar niks.

Na vier weken heeft Daaf werk gevonden als tractormonteur en een huis gehuurd in Moe, niet zo ver van Warragul in Victoria. Van andere Nederlanders krijgen ze wat tuinmeubelen en beddengoed te leen tot hun kist met huishoudgoed aan zou komen.
Wim, 14 jaar oud gaat naar de Technische school en Rudy, 7 jaar jong naar de 3e klas. Ondanks dat ze dan nog weinig Engels spreken, pakken ze de taal snel op!


Na enkele weken komt de kist met huisraad, en met de eigen spulletjes is het meteen een stuk gezelliger in huis. De 18 jarige Els, in Nederland nog leerling kapster vindt geen geschikt werk en gaat in januari 1954 naar Warragul, om in een milkbar te werken. Ondanks dat Warragul maar op zo'n 30 km afstand ligt van Moe, is het toch niet mogelijk om iedere dag heen en weer te reizen, en woont zij dus intern bij haar werkgever. Vervolgens vindt Daaf ook werk in Warragul en koopt een motorfiets zodat Els en hij samen dagelijks heen en weer kunnen rijden.

Na ongeveer 2 jaar, rond Pasen 1955 besluiten Daaf en Door om ook naar Warragul te verhuizen. De plaats ligt zo'n 100 km ten westen van Melbourne. Omstreeks 1957 kopen zij er een huis, vlak naast het plaatselijke hospitaal waar Door dan al 3 jaar werkzaam is. Zo hoeft ze niet naar haar werk te fietsen. Ze werkt er onder andere een aantal jaren in de keuken tot 1974 en maakt daar wel eens echt Hollandse soep met balletjes, die prompt "Mrs. de Vink soup" genoemd wordt. Haar soep keert regelmatig terug op het menu.

Omstreeks 1972 verkopen ze dit eerste eigen huis op aanraden van zoon Wim. Ze kopen een lapje grond aan de Burkestreet 138 en bouwen er een spiksplinternieuw huis. Rond 1973 raakt Daaf zwaar gewond na een aanrijding met een dronken man, op weg naar zoon Rudy. Hij kan een jaar niet werken en intussen wordt het nieuwe huis gebouwd, een moeilijke tijd!

Door en Daaf keren eind jaren '60 nog eenmaal terug naar Nederland, voor een lange vakantie.  

Ze hebben zich dan volledig aangepast aan de Australische levensstijl, ze spelen beiden bowls. Hoewel Doortje hier veel fanatieker in is als Daaf, ze wint dan ook vele prijzen bij bowls wedstrijden!

Zijn interesse ligt veel meer bij de St. John's Ambulance. Op 10 november 1982 krijgt hij de onderscheiding "SERVING BROTHER of THE ORDER OF ST JOHN" zoals door koningin Elisabeth verklaard wordt the London Gazette.

Samen bereizen ze graag hun nieuwe vaderland. Na ruim 60 jaar huwelijk overlijdt Daaf plotseling op de respectabele leeftijd van 82 jaar!
Ook na het overlijden van Daaf blijft Dorothy, zoals ze in Australië genoemd wordt, zelfstandig in hun eigen huis wonen. Ze blijft tot op hoge leeftijd heel actief en zwemt tot aan haar 90e regelmatig in het privé zwembadje van een van de buren. Ze blijft volop genieten van alle uitstapjes samen met de kinderen.

't Laatste jaar zorgen de drie, bewonderenswaardig samen telkens een week lang voor hun moeder, elkaar hierbij afwisselend. Daarna woont ze in een bejaardenhuis, omdat de ouderdomsdementie voort schreed en de kinderen veraf wonen. Ook in het tehuis hebben ze nog lange gesprekken over o.a. de emigratie en dat ze er geen van allen ooit spijt van hebben gehad!
Door verblijft er bijna vier jaar en overlijdt uiteindelijk na een laatste snelle aftakeling, een paar dagen voor haar verjaardag. Ze wordt op haar 94e geboortedag in Warragul begraven.

 

IX-e de Vink, Elsje [Els] is geboren op woensdag 20 februari 1935 in Amsterdam, dochter van de Vink, David [Daaf] en Haagen, Dorothea Gerarda [Door].
Beroep: kapster
Trouwde, 29 jaar oud, op zaterdag 12 september 1964 in Warragul Australië met de Zwart, Conradus Josephus [Coen] , 27 jaar oud. Hij is geboren op zondag 25 oktober 1936 in Amsterdam, zoon van de Zwart, Joannes en Fontijn, Geertruida Johanna.
Beroep: kleermaker, laborant, kapper

Kinderen van de Vink, Elsje [Els] en de Zwart, Conradus Josephus [Coen]:

1 de Zwart, Paul Johannes, geboren op zondag 6 november 1966 in Pambula Australië Volgt X-c.
2 de Zwart, Robert David, geboren op maandag 22 april 1968 in Pambula Australië. is overleden op zondag 31 augustus 1969 in Merimbula, Australië, 1 jaar oud.
3 de Zwart, Andrew Steven, geboren op dinsdag 24 juni 1969 in Pambula Australië Volgt X-d.
4 de Zwart, Raymond Alexander, geboren op vrijdag 18 december 1970 in Pambula Australië. Volgt X-e.

X-d de Zwart, Paul Johannes is geboren op zondag 6 november 1966 in Pambula Australië, zoon van de Zwart, Conradus Josephus [Coen] en de Vink, Elsje [Els].
Beroep: chef kok
Begon een relatie met Knowles, Katrina Joy. Zij is geboren op maandag 10 september 1962 in Cambelltown, Tasmanië (Australië).
Beroep: verpleegkundige. De relatie werd in 2005 verbroken.


Kinderen van de Zwart, Paul Johannes en Knowles, Katrina Joy:

1 de Zwart, Taylah Jane, geboren op maandag 6 september 1993 in Tweed Heads, Australië.
2 de Zwart, Brandon Paul, geboren op vrijdag 21 april 1995 in Tweed Heads, Australië.



| X-e de Zwart, Andrew Steven is geboren op dinsdag 24 juni 1969 in Pambula Australië, zoon van de Zwart, Conradus Josephus [Coen] en de Vink, Elsje [Els].
Beroep: ing. mechenical enginering
Trouwde, 25 jaar oud, op zondag 18 december 1994 in Drouin, Australië met Burns, Kathleen, 31 jaar oud. Zij is geboren op vrijdag 29 november 1963.

X-f de Zwart, Raymond Alexander is geboren op vrijdag 18 december 1970 in Pambula Australië, zoon van de Zwart, Conradus Josephus [Coen] en de Vink, Elsje [Els].
Beroep: lasser, kunstenaar, zilversmid
Verloofde zich op vrijdag 1 juli 2005 in Melbourne, trouwde, 37 jaar oud, op zondag 27 januari 2008 in Mornington Peninsula, Australië met Adamson, Davina Rose Lindsay. Zij is een dochter van Adamson, Andrew en Venetia.
Beroep: textielkunstenaar, winkelier in kunst

Kinderen van de Zwart, Raymond Alexander en Adamson, Davina Rose Lindsay:

1. de Zwart, Orlando, geboren op vrijdag 6 oktober 2006 in Melbourne, Australië.

2. de Zwart, Juno Rose, geboren op donderdag 8 oktober 2009 in Melbourne, Australië.
IX-f de Vink, Jan Willem [Wim / Bill] is geboren op dinsdag 26 september 1939 in Amsterdam, zoon van de Vink, David [Daaf] en Haagen, Dorothea Gerarda [Door].
Beroep: leraar technische school, handelsreiziger in zakmessen
Trouwde, 21 jaar oud, op zaterdag 19 augustus 1961 in Waragul, Australië met Pakulsky, Patricia Marjorie , 21 jaar oud. Zij is geboren op woensdag 6 december 1939 in Melbourne, Australië, dochter van Pakulsky, Edward Stanley en Milton, Audrey Atheabell.

Kinderen van de Vink, Jan Willem [Wim / Bill] en Pakulsky, Patricia Marjorie:

1 de Vink, Michael John, geboren op woensdag 23 mei 1962 in Warragul Australië Volgt X-g.
2 de Vink, Alison Yvonne, geboren op vrijdag 6 december 1963 in Warragul Australië Volgt X-h.
3 de Vink, Sharyn Maree, geboren op zondag 5 februari 1967 in Frankston Australië Volgt X-i.



|

X-g de Vink, Michael John is geboren op woensdag 23 mei 1962 in Warragul Australië, zoon van de Vink, Jan Willem [Wim / Bill] en Pakulsky, Patricia Marjorie.
Beroep: werktuigkundig ingenieur

(1) Trouwde, 24 jaar oud, op zaterdag 31 mei 1986 in Leongatha, Australië met Western, Lynda Joy, 20 jaar oud. Het huwelijk werd ontbonden op donderdag 27 juli 1995 (scheiding). Zij is geboren op vrijdag 27 mei 1966 in Leongatha Australië, dochter van Western, John en Brown Doreen.
(2) Trouwde, 35 jaar oud, op zaterdag 24 januari 1998 in Manado, Indonesië met Warrouw, Josefita Erlinda, 30 jaar oud. Zij is geboren op donderdag 19 oktober 1967 in Kayubesi, Indonesië, dochter van Warouw, Semuel en Korompis, Josephien Juliana Wilhelmina.

Kind van de Vink, Michael John en Western, Lynda Joy:

1 de Vink, Vanessa Joy, geboren op maandag 1 januari 1990 in Leongatha Australië.

Kinderen van de Vink, Michael John en Warrouw, Josefita Erlinda:

1 de Vink, David John, geboren op vrijdag 20 november 1998 in Subiaco Australië.
2 de Vink, Andre Josef, geboren op vrijdag 14 december 2001 in Toowoomba, Australië.

 




X-h de Vink, Alison Yvonne is geboren op vrijdag 6 december 1963 in Warragul Australië, dochter van de Vink, Jan Willem [Wim / Bill] en Pakulsky, Patricia Marjorie. :
(1) Trouwde, 17 jaar oud, op zaterdag 28 maart 1981 met Schuback, Craig Andrew, 19 jaar oud. Het huwelijk werd ontbonden op maandag 23 maart 1987. Hij is geboren op dinsdag 30 mei 1961.
(2) Trouwde, 28 jaar oud, op zaterdag 30 mei 1992 met Searle, Darrell Brian, 29 jaar oud. Het huwelijk werd ontbonden op donderdag 23 november 1995. Hij is geboren op dinsdag 4 december 1962.
(3) Trouwde, 34 jaar oud, op zondag 22 maart 1998 in Mt. Eliza, Australië met Detez, Andrew Norman, 32 jaar oud. Hij is geboren op zondag 24 oktober 1965.

Kinderen van de Vink, Alison Yvonne en Schuback, Craig Andrew:

1 de Vink, Joel Anthony, geboren op vrijdag 9 oktober 1981 in Sale Australië. is overleden op maandag 6 april 1998 in Melbourne, Australië, 16 jaar oud.
2 de Vink, Kylie Renee, geboren op zaterdag 19 maart 1983 in Sale Australië. Volgt XI.

XI de Vink, Kylie Renee is geboren op zaterdag 19 maart 1983 in Sale Australië, dochter van Schuback, Craig Andrew en de Vink, Alison Yvonne.
Begon een relatie met Silvester, Shannon. Zij (2) ging samenwonen met Bendall, Stephen John [Steve]. Hij is geboren op vrijdag 3 september 1982 in Australië.

Kind van de Vink, Kylie Renee en Silvester, Shannon:

1 de Vink, Tyler Lee, geboren op vrijdag 22 februari 2002 in Traralgon Australië.

Kind van Kylie Steve:

2 Bendall, James Oliver, geboren op zondag 12 december 2010 om 02:27 in Victoria, Australië. Bij de geboorte woog hij 3396 gram. Hij is overleden in de nacht van zondag 1 op maandag 2 mei 2011, 4 maanden oud.

 

X-i de Vink, Sharyn Maree is geboren op zondag 5 februari 1967 in Frankston Australië, dochter van de Vink, Jan Willem [Wim / Bill] en Pakulsky, Patricia Marjorie.
Trouwde, 27 jaar oud, op zaterdag 30 april 1994 in Sale Australië met Belcher, Paul Anthony, 30 jaar oud. Hij is geboren op maandag 16 september 1963 in Maffra, Australië.

Kinderen van de Vink, Sharyn Maree en Belcher, Paul Anthony:

1 Belcher, Thomas Benjamin, geboren op woensdag 14 september 1994 in Sale Australië.
2 Belcher, Samuel Charles, geboren op maandag 6 mei 1996 in Sale Australië.
3 Belcher, Nathanial William, geboren op dinsdag 11 november 2003.



IX-g de Vink, Rudolf [Rudy] is geboren op zondag 17 juni 1945 in Amersfoort, zoon van de Vink, David [Daaf] en Haagen, Dorothea Gerarda [Door]. :
(1) Trouwde, 20 jaar oud, op zaterdag 22 januari 1966 in Ivanhoe, Australië met Metherall, Susan Elizabeth, 18 jaar oud. Het huwelijk werd ontbonden in 1997. Zij is geboren op vrijdag 8 augustus 1947.
(2) Ging samenwonen met Watsana, Oil.

Kinderen van de Vink, Rudolf [Rudy] en Metherall, Susan Elizabeth:

1 de Vink, Steven Anthony, geboren op donderdag 2 oktober 1969 in Melbourne, Australië Volgt X-j.
2 de Vink, Mark Christian, geboren op zaterdag 4 september 1971 in Melbourne, Australië Volgt X-k.




| X-j de Vink, Steven Anthony is geboren op donderdag 2 oktober 1969 in Melbourne, Australië, zoon van de Vink, Rudolf [Rudy] en Metherall, Susan Elizabeth. trouwde, 27 jaar oud, op zaterdag 25 januari 1997 in Croydon, Australië met Dixson, Tara Jane, 24 jaar oud. Zij is geboren op vrijdag 26 mei 1972 in Frankston, Australië.

Kinderen van de Vink, Steven Anthony en Dixson, Tara Jane:

1 de Vink, Ashlea Tegan, geboren op dinsdag 12 september 1995 in Clayton, Australië.
2 de Vink, Jarrod Colin, geboren op vrijdag 1 augustus 1997 in Dandenong, Australië.



|

X-k de Vink, Mark Christian is geboren op zaterdag 4 september 1971 in Melbourne, Australië, zoon van de Vink, Rudolf [Rudy] en Metherall, Susan Elizabeth. Trouwde, 24 jaar oud, op vrijdag 23 augustus 1996 in Mooroolbark, Melbourne, Australië met Gallagher Ellen Jane, 24 jaar oud. Zij is geboren op dinsdag 22 februari 1972 in Melbourne, Australië.

Kind van de Vink, Mark Christian en Gallagher Ellen Jane:

1 de Vink, Sienna Jennifer, geboren op maandag 3 maart 2003 in Australië.
2 de Vink, Ashton Peter, geboren in mei 2005 in Australië.